Tonka – fazole s chutí vanilky a marcipánu

Tonka – fazole s chutí vanilky a marcipánu

Tonka fazole nebo také boby Tonka jsou fermentovaná semena stromu s názvem silovoň obecný. Třicetimetrový strom je původem ze severní části Jižní Ameriky, naše Tonka pocházejí ze sklizně v Brazílii.
Tonka fazole jsou protáhlá černá semena mandlového tvaru, která si poležela v rumu. Na konci zpracování jsou asi 5 cm dlouhá, hnědá a velmi tvrdá. Lze přirovnat k tvrdosti muškátového oříšku a stejné je i jeho zpracování v kuchyni. Pro získání nádherné vanilkové, mandlovo-rumové vůně a chuti, musíme použít struhadlo.
Tonka boby se používají v dezertech, někdy i jako náhrada vanilky. Vyniknou v sušenkách, koláčích, ale i v čokoládě.
Doporučujeme používat střídmě, vůně i chuť jsou velmi intenzivní.

Top