Lahodný a zdravý koriandr

Lahodný a zdravý koriandr

Koriandr je jednoletá rostlina z čeledě miříkovitých. Svým původem bychom ji našli planě rostoucí ve Středomoří. Její chuť a rozmanitost však znali již ve starém Egyptě a Indii. Dnes se pěstuje koriandr v nejrůznějších částech světa. Od Afriky, Ameriky, Asie až po  Evropu. Koriandr kvete v období června a července. Koriandr často zdobí i naše kuchyně a to hlavně z důvodu velmi snadného pěstování. 

Koriandr je velmi zajímavá rostlina nejen pro své léčebné účinky, ale i z pohledu využitelnosti. Jen málokdo z nás ví, že koriandr se dá zpracovat celý. Včetně kořenů. Sbírá se plod i list.

Koriandr se díky svým blahodárným účinkům používá již celá staletí. Pro léčebné užití se používá však pouze plod. Koriandr podporuje tvorbu žaludeční šťávy a tím příznivě ovlivňuje naše trávení.

Velmi prospěšně pro naše trávení je i popíjení čajových směsí, do kterých se přidává ke koriandru kmín. Pro ty z nás, kteří dávají před čajem přednost něčemu ostřejšímu, je dobrá zpráva ta, že koriandr se používá i při výrobě vín nebo likérů. 

V gastronomii je však využití koriandru opravdu nezměrné. Velmi často se používá k zavařování hub a zeleniny. Vhodný je k přípravě jehněčího, vepřového, hovězího masa a ryb. Koriandr je neodmyslitelným pomocníkem i v asijské kuchyni, kde se většinou používá vietnamský koriandr. Milovníci vietnamské polévky Pho určitě ví, jak podtrhne jedinečnou chuť této pochoutky právě čerstvě nasekaný koriandr. 

Pokud jste spíš milovníci indické kuchyně, tak již určitě víte, že koriandr má zcela nenahraditelné místo v nejznámější indické kořenící směsi. Ano, je to kari. Koriandr je jedna z přísad, která se používá při výrobě kari.

V indické kuchyni ještě zůstaneme, protože další z nejvýznamnějších kořenících směsí právě z Indie, se bez koriandru taktéž neobejde. Jak už častý návštěvník indických restaurací správně tuší, jedná se o směs koření garam masala

Garam masala se používá často používá do rafinovaných indických pokrmů se zeleninou, do rýže, luštěnin, ryb či masa. Typicky doplňuje polévku z červené čočky. 

V našem obchodě najdete koriandr nejen v nejrůznějších druzích kari, ale i v zcela jedinečných kořenících směsích. Za zmínku určitě stojí Tai-fun. Směs koření, které se výborně hodí k lehkým asijským jídlům. A nesmíme opomenout ani Oriental orange. Jednoduše ohňostroj smyslů. Tato směs kari v sobě spojuje dřevité vůně koriandru a skořice s ovocným tónem pomeranče a citronu. Rozpětí chutí dává možnost si vybrat. Dokonalé souznění se sladkými i slanými jídly.

 

Top