Curry, kari

Curry, kari

Příběh světového věhlasu kari koření začali vyprávět Britové téměř před 200 lety. Slovo „Kari“ lze z jazyka Tamilů přeložit jako pikantní omáčka. Britové se pro směs koření nadchli natolik, že ho ve velkém začali importovat do Evropy. Stalo se milovanou součástí na stole královny Viktorie a z původní směsi se dokonce vytvořila anglická verze.  Další boom zažilo toto koření v průběhu druhé světové války, kdy se z Indie do Anglie vypravilo mnoho přistěhovalců.  S nimi přišla i jejich pestrá kuchyně kořeněného dušeného masa, ryb a zeleniny.

Je třeba ale také připomenout, že směs koření Curry, nemá nic společného s lístky rostliny Curry. Ty rostou na stromech v jihozápadní indii, mají ovocnou vůni, lehce nahořklou, jemnou chuť. Sice je lze nalézt i v některých Curry směsích, ale použití je odlišné.

„Curry“, „kari“, směsi koření můžeme najít v mnoha podobách, dokonce se recepty uchovávají v rodinách jako poklad a předávají generacemi. V podstatě neexistuje „správná“ směs.  Může se skládat až z dvaceti surovin. Trochu pořádku nám v tom dělají jen „regionální směsi“, jako je například severoindická Garam Masala, kde je alespoň obsah základu jasný. I tak se ale mohou směsi s tímto názvem lišit poměrem i přidanými ingrediencemi. V naší nabídce najdete také několik druhů úžasných směsí s názvem kari. Vybrali jsme pro naši nabídku Java kari, Anglické kari, Madras kariThai kari a zajímavou novinku Kokosové kari. Do stejné kategorie „kari koření“, jsme zařadili i exotickou směs s vůní ovoce, Oriental orange.

Vlastně z tohoto indického zmatku pikantních směsí vyplývá, že pro každého vyznavače indických pokrmů existuje někde ta nejlepší a ideální směs a my vám pro dnes přejeme mnoho štěstí v průzkumech žlutého zázraku jménem „kari“.

Top